fbpx

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Cu siguranță știi deja că este important ca la un interviu de angajare să faci o primă bună impresie.

Vrem nu vrem, în primele 30 de secunde, ne creăm o părere despre persoana din fața noastră. Acest lucru își are originea în evoluția umană, când omul trebuia să își dea seama din primele clipe dacă un necunoscut reprezintă sau nu, un pericol.

Având în minte acest instinct pe care și tu îl ai, la următorul interviu, ai două sarcini: să te îmbraci pentru a lăsa o bună impresie și să ai încrederea la tine. Cele două merg mână în mână.

De ce?

Este posibil ca din dorința de a face o bună impresie, să exagerezi și să ajungi într-o postură în care nu te simți deloc bine în pielea ta. E bine să faci tot posibilul ca ținuta pe care o alegi să nu îți fie chiar străină. Fie ea și nouă, special cumpărată pentru interviu, atunci când o cumperi, să te gândești cu ce alte articole din garderoba ta mai poate fi combinată.

Înainte de a te decide cum te îmbraci, interesează-te care este specificul companiei la care mergi. Poți apela la cunoștințele tale și să afli cum se îmbracă oamenii care lucrează deja acolo zi de zi. Va fi o informație valoroasă pentru tine. Imaginează-ți că mergi la un interviu de angajare pentru locul de muncă de șofer și tu apari acolo îmbrăcat la costum. Nu pare cea mai înțeleaptă decizie, nu?

În ziua de astăzi nu mai funcționează sistemul clasic în care angajatorii așteaptă la interviu numai oameni la costum. Din fericire, lucrurile s-au mai schimbat și atitudinea conservatoare a fost înlocuită în majoritatea companiilor cu o atitudine mai relaxată. Chiar și așa, nu poate fi aleasă orice ținută la interviu. Încearcă, pe cât posibil, să ai în vedere următoarele lucruri:

  • Să ai pe tine maxim 3 culori, însă nu mai puțin de 2;
  • Alege culori mai deschise. Dacă ești totuși o persoană care preferă hainele de culoare neagră, în partea de jos a corpului alege negru sau altă culoare închisă, iar în partea de sus, alege ceva mai deschis;
  • Atenție la cantitatea de parfum/aftershave. De preferat ar fi să nu folosești deloc, însă dacă ai o aromă discretă, este binevenită.
  • Încălțămintea să fie curată;
  • Hainele alese să fie curate, îngrijite și pe măsura ta;
  • Părul și unghiile să fie curate și îngrijite.

Dacă nu ai haine care să se încadreze în ce s-a menționat mai sus, e bine să faci un efort și să îți cumperi. Privește-o ca pe o investiție în tine și nu uita! Atunci când alegi hainele, să mai poată fi combinate cu alte 3 piese din garderoba ta.

Acum că știi ce ai nevoie pentru a arăta bine la exterior pentru următorul tău interviu de angajare, noi mai venim cu o recomandare.

Înainte să pleci de acasă la interviu, sau chiar înainte de interviu, adoptă poziția lui Superman și stai așa două minute. Nu e vrăjeală. E chiar pe bune.

Amy Cuddy, psiholog la Harvard și speakerul care a reușit să adune milioane de vizualizări la discursul ei TED, spune că încrederea în sine este esențială și unul dintre modurile inedite în care oamenii își pot crește încrederea în sine este adoptarea acestei poziții. Aceasta mai spune: ”Limbajul corpului nostru nu numai că afectează modul în care ne văd alţii, ci, de asemenea, schimbă modul în care ne vedem noi.”

Așa că, la următorul interviu, uită-te în oglindă, adoptă poziţia de supererou, menţine-ţi spatele drept, trage-ţi umerii înapoi, ridică-ţi bărbia şi poziţionează-ți picioarele în paralel cu şoldurile și rămâi în această poziţie timp de două minute, timp în care respiri profund și ritmic.

Poate părea amuzant. Este. Tocmai de asta merită încercat. Poate funcționează, poate că nu. Dar dacă funcționează?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]